Auto huren

Vaak huur je als je met het vliegtuig naar Zweden reist een auto. Op de vliegvelden vind je doorgaans Hertz, Sixt, Europar, Budget en Avis. Voor het huren van een auto heb je een creditcard nodig. Wij huren meestal van te voren via internet een auto, als je dan meteen betaalt krijg je een korting. Je mag er ook voor kiezen om pas te betalen als je de auto ophaalt maar dan krijg je die korting natuurlijk niet. Diezelfde creditcard heb je ook weer nodig als je de auto ophaalt, het verhuurbedrijf reserveert dan een bepaald bedrag op de kaart als borg. Zonder die creditcard krijg je de auto niet mee! Als je de auto weer ingeleverd hebt en er is geen schade geven ze dat bedrag weer vrij. Als je een extra bestuurder wil voor de auto moet je dat bij de huur aangeven (kost iets extra). Verder wordt er meestal gevraagd of je de verzekering wil uitbreiden (tot nu toe hebben we dat nooit gedaan).

Als je de sleutel krijgt teken je een formulier waarop staat of de auto al schade heeft of niet, voor deze schade ben je dan gevrijwaard. Het is aan te bevelen om voordat je wegrijdt even te controleren of de auto ook andere schade heeft en meteen terug te gaan naar de balie als er iets verkeerd is.

Het inleveren van de auto is erg eenvoudig. Je parkeert de auto weer op de parkeerplaats voor huurauto’s en levert in de terminal bij de balie de sleutel weer in. Als er niemand is kun je de sleutel daar in een brievenbus gooien. Voor de zekerheid maak ik altijd een paar foto’s van de auto als die weer op de parkeerplaats staat. Dan kan ik ieder geval aantonen dat een eventuele deuk er nog niet in zat toen ik de auto parkeerde (gelukkig hebben we hier nog nooit mee te maken gehad).

Soms krijg je via de luchtvaartmaatschappij een aanbod met korting en dat is weer mooi meegenomen. Verder is bij de ANWB (even zoeken op de ANWB-site) een CDP-code te vinden die 10% korting geeft bij Hertz.

Hoewel we iedere keer vergelijken wint in ons geval bijna altijd Hertz. Wij reizen met heel weinig bagage en kiezen meestal voor de kleinste auto. Soms hebben we geluk en krijgen we een gratis upgrade maar reken daar niet op.

Wat ons opvalt is dat we in de winter in Noorwegen een auto krijgen met winterbanden en in Zweden een auto met dubbs (spijkerbanden).