Enskild väg – Eigen weg

In Zweden zie je soms gele plaatsnaambordjes met een rode rand, soms met een “plaatsnaam” of soms gewoon met de tekst “Enskild väg” ofwel “Eigen weg”. Deze wegen vormen het grootste deel van het Zweedse wegennet en worden niet door de staat of de gemeentes onderhouden maar door de grondeigenaren, wegverenigingen etc. Je mag gewoon op deze wegen rijden en vaak leiden ze naar je verrassend mooie plekken.
enskildvag
Maar let op! De wegen zijn doorgaans niet geasfalteerd, het wegdek bestaat uit zand, grind of steenslag, ze zijn niet altijd goed onderhouden, soms erg smal, zitten er kuilen in of blijft regenwater in grote plassen staan.  Als je te dicht op je voorganger rijdt of door een tegenligger die passeert spat er wel eens een steentje tegen je auto wat weer kan leiden tot een putje of barst in je voorruit.

In de winter zijn ze glad maar ook in de zomer kunnen ze verraderlijk zijn. Het kleine grind maakt dat je auto gemakkelijk doorglijdt als je remt en als de weg uit zand bestaat is de bovenste laag na een regenbui ook erg glad.

In dun bevolkte gebieden kun je grote afstanden op dit soort wegen afleggen. De bewegwijzering ontbreekt vaak en als er al een bord staat geeft dat de richting aan naar een nog kleinere plaatsje of groepje huizen. Een goede kaart of navigatie is daarom handig.

Verder kom je op dit soort wegen vaak borden tegen met de letter “M”. De “M” staat voor “Mötesplats”, letterlijk “Ontmoetingsplaats”. Op deze plekken is de weg iets breder zodat tegenliggers elkaar gemakkelijker kunnen passeren.

Mötesplats