Tanken

Naar alle waarschijnlijkheid ben je met een auto op vakantie naar Zweden. Hoe verder je naar het noorden gaat hoe minder tankstations je tegen zult komen, hou er rekening mee dat in sommige gebieden de tankstations ver uit elkaar kunnen liggen. Ook wij zijn wel eens verrast door het uitblijven van een tankstation en waren blij als we er eindelijk een gevonden hadden. De meeste pompen hebben diesel, en gewone benzine (95, 98). Sommige hebben ook nog bio-ethanol E85.

Zweden kent bemande en onbemande tankstations. Ook bij de bemande tankstations kun je vaak meteen aan de pomp betalen, je hoeft dan niet bij de kassa af te rekenen. Bij de pompen waar je met je kaart kunt betalen staat een bordje “Kort” (kaart) en als je bij de kassa moet afrekenen staat er “Konto”. Soms tref je nog “Sedel” (bankbiljetten) aan,  je kunt dan bankbiljetten in de automaat bij de pomp stoppen waarna je kunt tanken (let op: de automaat wisselt niet). Bij de kassa worden de gewone bankpassen en creditcards geaccepteerd.

Let op: bij sommige pompen staat het Maestro-logo en wordt onze Nederlandse pinpas niet geaccepteerd terwijl we er wel gewoon in de winkel mee kunnen betalen. Onze creditcards (VISA, Mastercard) werden wel overal geaccepteerd. Op het moment dat je je kaart bij de pomp gebruikt slaat de pomp vaak af bij ongeveer 400 of 500 kronen, het wil niet zeggen dat je dan geen saldo meer hebt, blijkbaar is dit een maatregel die men genomen heeft bij het tanken met een kaart. Let er wel op dat men het te betalen bedrag reserveert op je kaart, m.a.w. als je voor 500 kronen getankt hebt kan er zomaar 2 of 3 keer dat bedrag op je creditcard gereserveerd worden. Als je tegen je limiet aan zit kan dit vervelend uitpakken omdat je dan niets meer kunt betalen. Naar een bepaalde periode vervalt de reservering en blijft de betaling over.

Indien je geen creditcard wil gebruiken zorg dan voor voldoende benzine in je tank en tank overdag bij een bemande pomp of een onbemande pomp in de buurt waarvan je weet dat een gewone pinpas wel geaccepteerd wordt.