Muggen en andere beestjes

Zweden en de rest van Scandinavië heeft de reputatie dat er stikt van de muggen. Onze ervaring is dat het eigenlijk best wel mee valt. Natuurlijk zijn er plekken waar je letterlijk opgegeten wordt maar doorgaans is het prima te doen. Overdag zul je vrij weinig muggen zien, aan het eind van de middag en avond zijn ze actiever. En als je de bossen intrekt voor een wandeling of aan een meertje kampeert zul je er zeker meer tegenkomen. Het voordeel is dat het ’s avonds redelijk afkoelt en dat lange mouwen dan toch al aangenamer zijn als je buiten zit, wat weer meteen een hoop onbedekte huid scheelt.

In iedere supermarkt is anti-muggenspul met DEET te koop in de vorm van spuitbusjes, doekjes, sticks en olie. DEET werkt echt goed tegen muggen maar heeft als  nadeel dat het kunststof aantast. Het is daarom raadzaam om je handen te wassen als je het gebruikt hebt. Anders heb je voor het het weet je vingerafdrukken letterlijk in je camera, brilmontuur of iets anders van kunststof staan. Het anti-muggenspul met DEET is ook werkzaam tegen teken, knotten en steekvliegen.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen blijft het verstandig om regelmatig te controleren of je geen teek hebt meegenomen. Het meenemen van een tekenpincet is echt een aanrader.

Mocht je ’s avonds buiten willen zitten en je niet meteen helemaal in willen smeren met muggenspul dan zijn er ook muggenspiralen te koop. De spiraal zet je op een houdertje en steek je aan. De spiraal brandt dan langzaam op en verspreid een geur die de muggen verjaagt. Zelf vind ik het ook niet echt prettig ruiken maar het werkt wel.