Praktische zaken

Geldzaken
Zweden gebruikt de Zweedse kroon als betaalmiddel. Op veel plaatsen kan gewoon met een Nederlandse pinpas betaald worden. Geldautomaten accepteren ook een Nederlandse pinpas. Daarnaast worden ook creditcards, zoals VISA en Mastercard geaccepteerd. Onbemande benzinestations accepteren vaak alleen creditcarda en in sommige gevallen bankbiljetten. De Noorse kroon is voor wat betreft de wisselkoers niet gelijk aan de Zweedse kroon en ook duurder!

Reisdocumenten
Een paspoort of ID-kaart is voldoende.

Autohuur
Een Nederlands rijbewijs is voldoende als het gaat om het huren van een auto. Een creditcard is noodzakelijk voor de betaling en borg.

Muggen
Ja, ze zijn er. Overigens is het ons tot nu toe behoorlijk meegevallen. Zelf kopen we ter plekke antimuggenmiddel waar deet in zit. Dit werkt erg goed. Let er wel op dat deet kunststoffen aantast (denk aan camera’s, brillen etc.) en dat het niet gezond is als je het binnenkrijgt.

Verkeer
Overdag is dimlicht verplicht.
Op wegen met een “vluchtstrook” wordt die strook gebruikt door langzamere voertuigen om ruimte maken voor verkeer dat sneller rijdt. Overigens gaat men pas op die strook rijden als men ziet dat ze ingehaald gaan worden.
Winterbanden zijn tussen 1 december en 1 april verplicht (ook voor toeristen). De Zweden zelf gebruiken vaak spijkerbanden (dubbdäck).

Schrik niet als je op een onverharde weg terecht komt. Zeker in de dunner bevolkte gebieden zijn niet alle wegen verhard. Doorgaans ligt er dan een stevige laag grind. Je mist een hele hoop mooie dingen als je alleen op de asfaltwegen blijft.

Afstanden
Zweden is groot. Daar waar in het zuiden alles nog relatief dicht bijelkaar ligt worden de afstanden naarmate je naar het noorden reist steeds groter. Zo is er een Stöllet een hele kleine supermarkt waar je de meest noodzakelijke boodschappen kunt doen. De eerst volgende grotere supermarkt ligt 30km verderop in Ekshärad.