,

Tossebergsklätten

Als je op de E45 rijdt naar het noorden rijdt zie je aan je rechterkant al heel lang een meer. Övre Fryken loopt van Sunne naar Torsby en is 40 kilometer lang en 2 kilometer breed. Aan de E45 tussen Sunne en Torsby ligt de rustplaats Tossebergsklätten. Vanaf dit punt heb je een schitterend uitzicht over het meer Övre Fryken.  Op stopplaats zijn toiletten en er staan picknickbankjes.

Mocht je het hogerop willen zoeken dan kun je een stuk voor de rustplaats linksaf slaan naar Tossebergsklätten zelf. Je rijdt dan helemaal naar de top van de berg. Op de top staat een uitkijktoren, is er een servering en een klein winkeltje met handwerkspullen. Het uitzicht alleen al is de moeite waard.

Let op: de weg naar de top is hier steil en smal en lijkt mij niet geschikt voor caravans en (grote) campers. Het is de steilste helling van Zweden, over 2 kilometer stijgt de weg meer dan 200 meter. Dat klinkt niet veel maar de stijging is niet gelijkmatige en de scherpe bochten maken het rijden er niet gemakkelijker op.