,

Ekshärad en de indianen

Indiaan

Indiaan

Totempaal

Totempaal

Ekshärad is op de een of andere manier verbonden met indianen. De ICA heeft niet gewoon “ICA” maar “ICA Supermarket indianen Ekshärad”, verder zie je schuin tegenover de ICA een beeld van een boogschutter staan en even verderop staat zelfs een totempaal.

Over Ekshärad en indianen doen veel verhalen de ronde. Een van die verhalen wijst naar een opgraving in 1675 toen men een graf uit de bronstijd vond op Ekesberget. Hier vond men een skelet van een man met een boog op zijn borst.
Een ander verhaal beschrijft dat de hele bevolking van Ekshärad eind 14de eeuw was uitgestorven door de pest en de kerk overgroeid. Jagers zagen toen de haan op de toren aan voor een vogel en begonnen er met pijl en boog op te schieten.
Een andere verklaring gaat terug naar de tijd dat men de Klarälv gebruikte voor het transport van boomstammen. De inwoners van Ekshärad voeren toen mee met de boomstammen. De bevolking stroomafwaarts zag ze als primitief en ruw. Daarnaast spraken ze het, voor buitenstaanders, onverstaanbare dialect van Ekshärad.
Weer een andere verklaring verhaalt dat Koning Karl XI Ekshärad de priester in Ekshärad vroeg om naar Amerika te reizen om daar de “wilden” te bekeren. Dus reisde de priester af naar Amerika en kwam terecht bij de Minquaindianen. Hij vond dat de indianen vergelijkbare levensomstandigheden als de bevolking in het dal van de Klarälv. Toen Zweedse kolonisten in Amerika aankwamen en zich voorstelden konden de indianen “Ekshärad” zeggen. Dit verhaal is gedocumenteerd en in de kerk zijn ook pijlpunten van de indianen bewaard.

De totempaal is geplaatst op 29 juli 1989 en verwijst naar belangrijke personen en dieren uit de geschiedenis van Ekshärad.