,

Boda Borg

Boda Borg is een huis vol avonturen. Laat je niet afschrikken door de buitenkant. De lokatie is vaak een oud flatgebouw in een woonwijk.

Het idee is eenvoudig. In het gebouw zijn een aantal “banen” aangelegd. Iedere baan bestaat uit een aaneenschakeling van een aantal kamers. In iedere kamer is er een puzzel die je moet oplossen. Als je die goed oplost mag je door naar de volgende kamer. Lukt dat niet dan ben je af en moet je weer opnieuw beginnen. Heb je de puzzel in de laatste kamer van de baan ook opgelost verdien je een stempel op je stempelkaart zodat je kunt aantonen dat je de hele baan gehaald hebt.

In een kamer ben je altijd alleen met je eigen team (3 tot 5 personen). De kamer is dan bezet en de ingang is op slot. Als je af bent moet je er uit en moet je weer terug naar het begin van de baan. In de tussentijd mag dan een ander team proberen de puzzel op te lossen. Het leuke is dat je niet weet wat het andere team in die kamer aan het doen is, je kunt hoogstens uit het gejuich opmaken dat zij de puzzel wel hebben weten op te lossen.

Voor het oplossen van de puzzel is doorgaans geen kennis van Zweedse taal nodig, logisch nadeken, gezond verstand en lenigheid zijn voldoende.

In een Boda Borg gebouw zijn genoeg banen om je een dag te vermaken. Je bent vrij om te kiezen welke banen je wil doen. De moeilijkheidsgraad varieert tussen groen (eenvoudig), rood (gemiddeld) en zwart (zwaar). Groen is zonder fysieke inspanning te doen, rood vereist wat klim-, kruip- en klauterwerk, zwart is fysiek het zwaarst. Sommige banen strekken zich uit over meerdere verdiepingen wat betekent dat je tussendoor een verdieping klimt of daalt en dan niet via de gewone trap. De puzzels vereisen samenwerking en zijn niet door 1 persoon op te lossen of uit te voeren.

Een dagje Boda Borg staat garant voor plezier, frustratie, zweetdruppels en voldoening.

Onze ervaring is dat op de terugweg nog heftig gediscussieerd werd over de puzzels, waar ging het fout, wat zouden we anders moeten doen etc.

De link: Boda Borg

Op dit moment (2014) is Boda Borg te vinden in: Skellefteå, Östersund, Torpshammar, Karlskoga, Oxelösund, Visby, Sävsjö, Karlskrona. Karlskoga ligt in Värmland.